Folia do pakowania żywności – jak wybrać folię spożywczą?

Opakowania foliowe to jeden z lepszych sposobów na zabezpieczenie żywności, ponieważ pozwalają zachować świeżość i wszystkie walory towarów. Należy jednak zwracać uwagę na to, jakiego rodzaju materiały mają kontakt z produktami spożywczymi. Folia do pakowania żywności nie może wpływać na jej smak, kolor czy zapach ani zawierać szkodliwych związków chemicznych. Jak ją wybrać?

Folia do pakowania żywności – folia poliolefinowa i polietylenowa

Żywność można pakować na wiele sposobów. Można też wykorzystywać do tego różne materiały. Bardzo popularne są folie termokurczliwe, czyli takie, które po podgrzaniu przylegają do towaru, tworząc na nim szczelną powłokę ochronną. Mogą być wykonane np. z poliolefiny lub polietylenu. Świetnie nadają się do pakowania produktów o nieregularnych kształtach.

Poliolefinowa folia spożywcza jest zbudowana z kilku warstw materiału, przejrzysta i połyskująca. Wyróżnia się wysoką estetyką i świetnie eksponuje zapakowane w nią produkty. Jest również bardzo wytrzymała. Nadaje się do pakowania ręcznego i automatycznego. Spełnia wszystkie warunki stawiane materiałom, które mogą być dopuszczone do kontaktu z żywnością – jest m.in. nietoksyczna i bezwonna. Stwarza dość szerokie możliwości wykorzystania, ponieważ może być produkowana w wersji gładkiej lub perforowanej, a także zadrukowywana. Zwykle stosuje się ją do pakowania:

Do produktów świeżych (owoców, warzyw, serów, wędlin) często wykorzystuje się również folię polietylenową. Jest ona mocna, bezwonna i nietoksyczna, dobrze eksponuje zawartość dzięki wysokiej przezroczystości. Nie zmienia swoich właściwości niezależnie od temperatury otoczenia, dlatego nadaje się do przechowywania artykułów spożywczych zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce czy zamrażarce. Ta folia do pakowania żywności często ma właściwości termokurczliwe i może być produkowana w różnych grubościach.

Co to jest folia spożywcza?

Folia spożywcza pomaga zabezpieczać produkty żywnościowe podczas przechowywania i transportu. Chroni je przed utratą właściwości (np. zapachu), a także mieszaniem się aromatów w lodówce. Może mieć różne właściwości fizyczne, a także strukturę. Niektóre artykuły należy bowiem pakować szczelnie lub wręcz próżniowo, a inne potrzebują dostępu powietrza. Wszystkie rodzaje folii o przeznaczeniu spożywczym łączy jednak nietoksyczność. Opakowania przeznaczone do kontaktu z artykułami żywnościowymi nie mogą zmieniać ich zapachu czy smaku ani emitować szkodliwych związków. Wiele z nich jest przystosowanych do użytku w różnych temperaturach.

Artykuły mrożone w opakowaniach foliowych
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się wiele rodzajów opakowań foliowych. Zawsze muszą być one jednak wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, czyli nietoksycznych i obojętnych chemicznie. Tyczy się to zarówno produktów świeżych czy sypkich, jak i mrożonek.

Nietermokurczliwa folia do pakowania

Folia do pakowania żywności występuje też w wersji nietermokurczliwej. Tego typu produkt ma bardzo szerokie zastosowanie. Nietermokurczliwa folia spożywcza znana jest pod nazwą CAST i wykonuje się ją z polipropylenu. Jest przezroczysta, dzięki czemu umożliwia dokładne obejrzenie produktu przed zakupem. Wysoki połysk pozwala zaś wyeksponować jego walory. Tego typu folia do pakowania żywności może być również uzupełniona o dowolny nadruk (np. informacje o producencie, cechach towaru, składzie itd.) oraz perforowana. Bardzo dobrze sprawdza się do pakowania pieczywa i świeżych warzyw, a także artykułów mleczarskich czy cukierniczych.

Przeczytaj także: Czym są rękawy termokurczliwe i gdzie się je wykorzystuje?

Folia stretch do pakowania żywności

Folia do pakowania żywności używana przez producentów i przetwórców to jedno, natomiast istnieje jeszcze produkt używany w domowych i gastronomicznych kuchniach. Tzw. folia stretch spożywcza to rozciągliwy, a jednocześnie wytrzymały materiał, który idealnie nadaje się do przykrywania naczyń z gotowymi potrawami lub półproduktami przeznaczonymi zwykle do przechowywania w lodówce. Może być również wykorzystywana do innych celów. Do jej niewątpliwych atutów należy łatwość zastosowania i uniwersalność. Tego typu folia spożywcza nadaje się do zabezpieczania różnego rodzaju artykułów. Występuje w wielu grubościach i szerokościach rolki. Idealnie przylega do produktów dzięki swojej rozciągliwości oraz mikroporowatej fakturze.

Folie do próżniowego pakowania żywności

Produkty pakowane próżniowo (bez dostępu powietrza) znacznie dłużej zachowują swoją świeżość. Dlatego jest to popularny sposób zabezpieczania m.in. wędlin, mięs, ryb, produktów mleczarskich czy bakalii, a także gotowych dań i półproduktów. Pakowanie próżniowe wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym – np. w farmaceutyce, branży tekstylnej i technicznej. 

Folia do pakowania próżniowego żywności musi być przede wszystkim szczelna i nadawać się do zgrzewania. Zazwyczaj nie zmienia swoich właściwości w niskich temperaturach, przez co nadaje się do mrożenia. Zwykle jest dość gruba, dostępna w rolkach, rękawach lub półrękawach o różnej szerokości albo w formie worków. Jest używana z tzw. zgrzewarkami lub pakowarkami próżniowymi o przeznaczeniu profesjonalnym i domowym. 

W ofercie Colormark znajdziesz ten oraz inne rodzaje opakowań o przeznaczeniu spożywczym. Sprawdź!

Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu.Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek