Opakowania foliowe to jeden z lepszych sposobów na zabezpieczenie żywności, ponieważ pozwalają zachować świeżość i wszystkie walory towarów. Należy jednak zwracać uwagę na to, jakiego rodzaju materiały mają kontakt z produktami spożywczymi. Folia do pakowania żywności nie może wpływać na jej smak, kolor czy zapach ani zawierać szkodliwych związków chemicznych. Jak ją wybrać?
Żywność można pakować na wiele sposobów. Można też wykorzystywać do tego różne materiały. Bardzo popularne są folie termokurczliwe, czyli takie, które po podgrzaniu przylegają do towaru, tworząc na nim szczelną powłokę ochronną. Mogą być wykonane np. z poliolefiny lub polietylenu. Świetnie nadają się do pakowania produktów o nieregularnych kształtach.
Poliolefinowa folia spożywcza jest zbudowana z kilku warstw materiału, przejrzysta i połyskująca. Wyróżnia się wysoką estetyką i świetnie eksponuje zapakowane w nią produkty. Jest również bardzo wytrzymała. Nadaje się do pakowania ręcznego i automatycznego. Spełnia wszystkie warunki stawiane materiałom, które mogą być dopuszczone do kontaktu z żywnością – jest m.in. nietoksyczna i bezwonna. Stwarza dość szerokie możliwości wykorzystania, ponieważ może być produkowana w wersji gładkiej lub perforowanej, a także zadrukowywana. Zwykle stosuje się ją do pakowania:
Do produktów świeżych (owoców, warzyw, serów, wędlin) często wykorzystuje się również folię polietylenową. Jest ona mocna, bezwonna i nietoksyczna, dobrze eksponuje zawartość dzięki wysokiej przezroczystości. Nie zmienia swoich właściwości niezależnie od temperatury otoczenia, dlatego nadaje się do przechowywania artykułów spożywczych zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce czy zamrażarce. Ta folia do pakowania żywności często ma właściwości termokurczliwe i może być produkowana w różnych grubościach.
Folia spożywcza pomaga zabezpieczać produkty żywnościowe podczas przechowywania i transportu. Chroni je przed utratą właściwości (np. zapachu), a także mieszaniem się aromatów w lodówce. Może mieć różne właściwości fizyczne, a także strukturę. Niektóre artykuły należy bowiem pakować szczelnie lub wręcz próżniowo, a inne potrzebują dostępu powietrza. Wszystkie rodzaje folii o przeznaczeniu spożywczym łączy jednak nietoksyczność. Opakowania przeznaczone do kontaktu z artykułami żywnościowymi nie mogą zmieniać ich zapachu czy smaku ani emitować szkodliwych związków. Wiele z nich jest przystosowanych do użytku w różnych temperaturach.
Folia do pakowania żywności występuje też w wersji nietermokurczliwej. Tego typu produkt ma bardzo szerokie zastosowanie. Nietermokurczliwa folia spożywcza znana jest pod nazwą CAST i wykonuje się ją z polipropylenu. Jest przezroczysta, dzięki czemu umożliwia dokładne obejrzenie produktu przed zakupem. Wysoki połysk pozwala zaś wyeksponować jego walory. Tego typu folia do pakowania żywności może być również uzupełniona o dowolny nadruk (np. informacje o producencie, cechach towaru, składzie itd.) oraz perforowana. Bardzo dobrze sprawdza się do pakowania pieczywa i świeżych warzyw, a także artykułów mleczarskich czy cukierniczych.
Przeczytaj także: Czym są rękawy termokurczliwe i gdzie się je wykorzystuje?
Folia do pakowania żywności używana przez producentów i przetwórców to jedno, natomiast istnieje jeszcze produkt używany w domowych i gastronomicznych kuchniach. Tzw. folia stretch spożywcza to rozciągliwy, a jednocześnie wytrzymały materiał, który idealnie nadaje się do przykrywania naczyń z gotowymi potrawami lub półproduktami przeznaczonymi zwykle do przechowywania w lodówce. Może być również wykorzystywana do innych celów. Do jej niewątpliwych atutów należy łatwość zastosowania i uniwersalność. Tego typu folia spożywcza nadaje się do zabezpieczania różnego rodzaju artykułów. Występuje w wielu grubościach i szerokościach rolki. Idealnie przylega do produktów dzięki swojej rozciągliwości oraz mikroporowatej fakturze.
Produkty pakowane próżniowo (bez dostępu powietrza) znacznie dłużej zachowują swoją świeżość. Dlatego jest to popularny sposób zabezpieczania m.in. wędlin, mięs, ryb, produktów mleczarskich czy bakalii, a także gotowych dań i półproduktów. Pakowanie próżniowe wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym – np. w farmaceutyce, branży tekstylnej i technicznej.
Folia do pakowania próżniowego żywności musi być przede wszystkim szczelna i nadawać się do zgrzewania. Zazwyczaj nie zmienia swoich właściwości w niskich temperaturach, przez co nadaje się do mrożenia. Zwykle jest dość gruba, dostępna w rolkach, rękawach lub półrękawach o różnej szerokości albo w formie worków. Jest używana z tzw. zgrzewarkami lub pakowarkami próżniowymi o przeznaczeniu profesjonalnym i domowym.
W ofercie Colormark znajdziesz ten oraz inne rodzaje opakowań o przeznaczeniu spożywczym. Sprawdź!